Копчення сала в домашніх умовах: рецепт засолювання та копчення

Копчення сала в домашніх умовах: рецепт засолювання та копчення

Копчене сало - це неймовірно смачна страва, яку люблять і дорослі, і діти. Копчення сала в домашніх умовах займаються не тільки професійні коптильщики, а й новачки, так як приготувати смачне сало таким способом дуже просто. Рецепт копчення сала ділиться на 2 етапи (підготовку і обробку продукту) і 2 види копчення (холодне і гаряче). У цій статті ми розглянемо найсмачніший рецепт копчення сала в домашніх умовах та розкриємо деякі секрети правильного приготування.

Як засолити сало для копчення? Перший етап - підготовка сала

Засолка сала обов'язкова перед самим копчення для того, щоб сало ввібрало спеції і прянощі, ну і звичайно ж для збільшення терміну зберігання. Кожен рецепт сала холодного і гарячого копчення має на увазі початкову засолювання продукту.
Рецепт засолки сала перед копченням:

  • Беремо сало від 30 мм, бажано брати сало з хорошим м'ясистої прошарком (часто беруть з свинячої підчеревини або грудини);
  • Промиваємо сало проточною водою і витираємо його від зайвої вологи;
  • Розрізаємо на потрібні нам шматки (до 20 см кожен відрізок);
  • Беремо велику каструлю і засипаємо на дно сіль;
  • Кожен шматок обтирає сіллю і щільно складаємо шарами в каструлю;
  • Після кожного шару насипаємо ще солі зверху і повторюємо попередній пункт;
  • Після цього притискаємо сало зверху і ставимо в холодильник мінімум на 14 днів;
  • Періодично перемішуйте сало і міняйте шматки місцями;
  • Після засолювання промийте сало, висушіть і прсушіть поверхню;
  • Засолене сало готове до копчення!


Також, можна використовувати рецепт засолювання сала з маринадом. Для цього необхідно помістити сало в 5 л води, в воду додати 150 г солі, спеції, часник, лавровий лист, гірчицю і помістити в холодильник на 7 днів. Після цього сало повністю готове і до гарячого копчення.
Відмінності між засолкою сала для копчення з маринадом і без - в часі і смаку.

Сало гарячого копчення: рецепт та поради

Ми вже підготували сало для гарячого копчення, залишилося тільки приготувати його. Поки сало просихає після засолювання (від 5 годин), готуємо коптильню.
Кращою щепою для гарячого копчення сала буде вільха, бук, вишня, яблуня. 
Прогріваємо поступово коптильню до 60 градусов і намагаємося підтримувати цю температуру. Копчення починаємо після того, як сало прогріється. Скільки коптити сало гарячого копчення? - Орієнтовно 1 година! За цей час сало відмінно просочиться димом і повністю приготується.
Далі дістаємо сало і провітрюємо протягом 2 діб. Сало гарячого копчення готове, приємного апетиту!

Сало холодного копчення: 

Процес холодного копчення сала буде значно довшим, ніж гарячого. Нам знадобиться Вільхова або черешнева щепа (можна суміш). Розміщуємо сало в коптильню і коптимо протягом 8-9 годин. Температура копчення - до 25 градусів.
Бажано сало розвішані, а не покласти, так Ви позбудетеся блідих зон після копчення і зовнішній вигляд буде набагато приємнішом та акуратнішим. При холодному копченні можна натерти сало перцем або часником.
Сало холодного копчення зберігати необхідно в герметичній упаковці або контейнері. Ідеальна температура: 4-5 градусів (можна зберігати в холодильнику).

Інтернет-магазин «Аромат дерева» надає товари для копчення не тільки сала, а й м'яса, ковбаси і безлічі інших продуктів. Найнижчі ціни в Україні на щепу і обладнання для копчення порадують кожного. Вони допоможуть Вам у приготуванні гарячого, холодного копчення сала, а наші блоги мають докладну інформацію та поради від професіоналів про копчення.

Відгуки

  • Александр Аромат Дерева 17.02.2021, 18:36

    Здравствуйте. В ближайшее время у нас появятся пищевые красители для мяса и колбас. Называются Аннато и Жженый сахар. Ними можно будет придать цвет

  • Лариса 17.02.2021, 17:49

    Подскажите что можно использовать для придания салу или мясу темный оттенок копчения?Жидкий дым я у вас купила,но он даёт только запах,помогите советом,что нужно что б появился ещё цвет?

Написати відгук



×
Замовити зворотній дзвінок