Накачане м'ясо. Як визначити?

Накачане м'ясо. Як визначити?

Від якісного м'яса безпосередньо залежить і якість кінцевого продукту, а саме м'ясних та ковбасних виробів. На жаль, зараз виробники вдаються до всіляких хитрощів, які допомагають штучно збільшити вагу м'яса.
Усім хочеться купувати якісну сировину, з якої потім можна приготувати якісні та корисні страви. А «накачаність» м'яса може зіграти погану роль при виробництві ковбас – оскільки через невраховану зайву рідину ризикує проявитися бульйонний набряк.

Чим можуть накачувати м'ясо?

Найчастіше це вода, з додаванням речовин, які належать до групи гідроколоїдів. Найпоширеніші з них, що застосовуються у м'ясній промисловості, це:
Карагінан (Е 407) – одержуваний з морських водоростей полісахарид. В даний час відомо кілька тисяч видів карагінану, і в повному обсязі досліджується його використання у промисловості. Ця речовина завдяки своїй структурі активно вбирає воду і перетворюється на гель.
Застосування розчину карагінану допомагає збільшити обсяг м'ясних та ковбасних виробів, і відповідно – зробити їх виробництво дешевшим. На сьогоднішній день існують дані як про його користь, так і шкоду для організму людини.
Ксантова камедь – природна хімічна сполука, що являється полісахаридом. Камедь виконує кілька функцій: як стабілізатор, загусник та гелеутворювач. Дозволяє зменшити втрати вологи у продуктах, а також отримати більш стабільну структуру. Також її використовують у кондитерській промисловості. Не завдає шкоди людському організму.
Це офіційно дозволені добавки, які можуть вживатися у м'ясній промисловості. Регламент зобов'язує виробників відкрито заявляти про їхнє вживання на упаковці, але не всі виробники чесно згадують про застосування будь-яких гідроколоїдів.

Як визначити, чи було накачано м'ясо?

Якщо сік, що витікає з м'яса – слизький, схожий на желе - це ознака додавання спеціальних добавок.
Перевірити вміст води – просто. Потрібно сильно натиснути пальцем у середині м'ясного шматка, і, якщо у лунці проступить трохи рідини, то найімовірніше воно було накачано. Іноді перевірити можна вже вдома, при смаженні м'яса. Якщо буквально з перших хвилин воно починає сильно «віддавати» воду, пінитись – це також ознака «накачування» м'яса. І тут варто просто змінити продавця.
Також це можна визначити при розморожуванні. Якщо, наприклад з кілограмового шматка витекло більше 50 гр рідини – то воно було накачано, або не було витримано, і м'ясо ще перебуває у стані посмертного задублення. Тому м'язи стиснуті і віддають багато вологи. Або воно заморожувалося кілька разів, що також не дуже добре.

Як не натрапити на підробку?

Краще брати м'ясо великими шматками, ніж фасоване або напівфабрикат. Так як невеликі шматочки легше накачати гідроколоїдами, ніж великі.
При покупці краще віддавати перевагу охолодженому м'ясу. Його за кількістю вологи накачують менше, ніж заморожене, тому що надто багато в нього накачати неможливо. А скільки накачали у заморожене м'ясо – при покупці це визначити складно.

Відгуки

Поки немає коментарів

Написати відгук



×
Замовити зворотній дзвінок