Види оболонок для сосисок - яку вибрати

Види оболонок для сосисок - яку вибрати

Якщо раніше сосиски були доступні тільки на прилавках магазинів, то сьогодні з кожним роком все більше і більше стає популярним виготовлення сосисок та ковбасок в домашніх умовах. Домашні сосиски набагато корисніше магазинних і в їх приготуванні немає нічого складного. Головне запастися необхідним інструментом і підібрати якісні сосисочні оболонки. Якщо з інвентарем все більш-менш зрозуміло, то вибір оболонок для сосисок викликає дуже багато запитань. Особливо в початківців-ковбасників.

Складність у виборі виникає через величезний асортимент оболонок, які відрізняються виробником, матеріалом і діаметром. Яку оболонку для сосисок купити - вирішує кожен індивідуально в залежності від способу набивання, виду ковбасного виробу, фаршу, способу термообробки, власних вподобань та інших факторів.

З чого роблять сосисочні оболонки

Матеріал - перше, на що варто звертати увагу при виборі оболонок. Щодо матеріалу всі оболонки діляться на два види - натуральні і штучні. Кожна з них має свої плюси і мінуси, які впливають на вибір не тільки ковбасників, але і споживачів.

Натуральна сосисочна оболонка

Найбільш поширеними є натуральні оболонки для сосисок. Їх отримують з кишкової сировини тварин. В основному це свинячі, яловичі і баранячі кишки (черева). Перед тим як потрапити в руки ковбасника, вони піддаються традиційній технології оброблення. Кожну з кишок ретельно промивають та очищують.
Натуральные сосисочные оболочки купить

Натуральні сосисочні оболонки цінні тим, що:

  • при копченні вони добре пропускають дим і пар, просочуючи фарш особливим ароматом і утворюють хрустку скоринку.
  • підходять для будь-якого способу термічної обробки, в тому числі і для приготування на грилі.
  • оболонку можна і навіть потрібно їсти. Вона не тільки дуже смачна, а й корисна. За складом ідентична м'ясному білку, а також містить колаген, який здатний зміцнювати сухожилля, суглоби і волосся.

Але, не дивлячись на багато переваг, натуральна оболонка для домашніх сосисок також має недоліки. Головний з них - примхливість в обробці. Отримати якісний продукт можливо тільки при обробці кишок не пізніше ніж 30 хвилин після забою худоби, оскільки далі проходить процес розпаду, через що оболонка втрачає якість. Купувати натуральну оболонку для сосисок в м'ясних відділах досить ризиковано. Швидше за все, обробка у них була проведена зі значним порушенням санітарних норм. Саме тому досвідчені коптильщики надають перевагу натуральній оболонці фабричного якості, яка була очищена на спеціальному обладнанні.

Безпечне зберігання готових сосисок в натуральній оболонці допустимо не більше ніж 5 діб.

Штучні оболонки для сосисок

Збільшення попиту на ковбасні вироби спричинило винахід нової технології упаковки - штучних оболонок. За багатьма параметрами вони значно кращі натуральної оболонки. Сьогодні їх існує близько 10 видів, які розрізняють щодо використаного для виробництва матеріалу. Але для виготовлення сосисок і ковбасок використовуються тільки деякі з них. Їх ділять на два типи:

1. Із натуральних матеріалів:

Коллагеновые сосисочные оболочки купить

  • Колагенові, або як їх ще називають, білкові. Їх роблять з шару яловичих і свинячих шкір. Властивості даних оболонок близькі до натуральних: димопроникні, під час копчення утворюють хрустку скоринку, підходять під будь-яку термічну обробку. Також вони мають ряд індивідуальних властивостей. Оскільки матеріал технологічний, колагенова оболонка міцна і більш проста в застосуванні. Вона не вимагає особливої підготовки, має різні діаметри, колірні варіанти, дозволяє робити ковбасні делікатеси одного розміру, дає можливість нанести друк з інформацією про продукцію.
  • Великою перевагою даного виду щодо інших штучних оболонок є те, що вона має натуральний вигляд, а деякі колагенові оболонки для сосисок ще й їстівні. Продукти в них мають відмінні смакові якості, які практично не відрізняються від виготовлених в натуральних. 

Цей вид оболонок має дрібні недоліки. Хоча вони і міцні, але також піддаються пошкодженням, особливо при тривалому транспортуванні. Крім того, білкові оболонки для сосисок вимагають особливого температурно-вологого режиму зберігання. В іншому випадку термін придатності значно знижується. Звичайно, якщо дотримуватися технології підготовки до застосування, шприцювання і використовувати тільки якісні оболонки, виникнення таких проблем знизиться до мінімуму.

Термін зберігання продукції в даній оболонці 3-5 днів.

  • Целюлозні. Даний вид оболонок виробляють з целюлози. Вони дешевші за натуральні і колагенові, хоча також мають деякі їх властивості: висока димо- та паропроникність.
    Виробники намагаються зробити вигляд целюлозних оболонок для сосисок більш натуральним, і для цього часто підфарбовують в натуральні кольори. Великою перевагою даного підходу є те, що вироби в таких оболонках піддаються копченню. 

Зберігати готовий продукт в оболонці допускається не більше 3 діб.

2. Синтетичні:

  • Полиамідні. Ці оболонки відносять до бар'єрних, оскільки багатошаровий поліамід, з якого їх виготовляють, зовсім не пропускає пар і дим. Такий матеріал має високу міцність і стійкістю до проколювання, термозбіжний і гігієнічно чистий. Це найбільш міцний вид оболонок, який, до того ж, дозволяє збільшити термін зберігання виробу навіть до 45 днів. Крім того, поліамідна сосискова оболонка - найзручніша для дизайнерських втілень з нанесення маркування. Завдяки своїм якостям дана оболонка використовується частіше, ніж інші види оболонок для сосисок.

Але така оболонка далека від натуральності. Хоча при контакті з продуктом вона цілком безпечна і не впливає на смакові якості, але смак виробів значно відрізняється від сосисок в інших оболонках.

Якого діаметру повинна бути оболонка для сосисок

Оболонки для сосисок повинні відповідати стандартним діаметрам. В основному це оболонки від 15 до 26 мммм. Такі калібри ідеально підходять для приготування:

  • варених сардельок і сосисок
  • сырокопченых та напівкопчених колбасок

Де купити оболонку для сосисок

Купити сосисочну оболонку в Україні можна в інтернет-магазині товарів для ковбасних виробів «Аромат дерева». Тут Ви зможете підібрати оболонку потрібного калібру і матеріалу за доступною ціною.

Вибирайте оболонки та інший інвентар і нехай Ваші сосиски та ковбаски завжди будуть дуже апетитними, соковитими і ароматними.

Відгуки

Поки немає коментарів

Написати відгук



×
Замовити зворотній дзвінок